Stadsmissionen öppnar social matbutik i kampen mot matfattigdom

I början av 2024 öppnar Östergötlands Stadsmission sin första sociala matbutik - Matmissionen. Den gamla Coopbutiken invid Skäggetorps Centrum i Linköping blir först ut och viljan finns att fler butiker på sikt ska kunna öppnas i Östergötland.

Syftet med Matmissionen är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att motverka matfattigdom och matsvinn samt att erbjuda arbetsträning till människor som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Här får också volontärer en möjlighet att hitta sammanhang och bidra till ett mänskligare samhälle.

Fattigdomsproblematik skapar väldigt mycket stress och oro. Det är ett stort problem hos människor vi möter. Östergötlands Stadsmission tillsammans med övriga stadsmissioner i landet arbetar för att finna bra metoder mot fattigdom. Matmissionen är en sådan modell där man jobbar både direkt i relation till människor samt mot matöverskott som annars riskerar att kastas. Vi är mycket glada över att vi nu kan gå in i denna satsning.

Sanna Detlefsen direktor Östergötlands Stadsmission

Matmissionen, en etablerad kedja som motverkar matfattigdom och matsvinn

Östergötlands Stadsmission går in varumärket Matmissionen som sedan tidigare driver sociala matbutiker i Stockholm, Göteborg (går där under namnet MatRätt), Malmö och Helsingborg. Stockholms Stadsmission öppnade den första Matmissionen-butiken 2015 med målet att skapa ett koncept som kunde minska både matfattigdom och svinn, samtidigt som fler människor skulle få möjlighet att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning i butik och lager. Målet är att så många som möjligt ska kunna köpa näringsriktig mat till ett överkomligt pris genom Matmissionen. 

Så fungerar det.

Människor som lever med låg inkomst kan ansöka om att bli medlem i Matmissionen*. Som medlem går det att köpa varor till kraftigt rabatterat pris. Medlemskap krävs för att handla i butiken. Fördelen med sociala matbutiker är egenmakten som ligger i att kunna välja den mat som man själv tycker om. 

Utbud i butiken

Butikens utbud baseras på donationer av produkter som annars hade riskerat att bli svinn. Produkterna kommer från producenter, grossister, livsmedelskedjor och butiker och kan variera från vecka till vecka. Mat doneras på grund av korta datum, skada på förpackning, överproduktion eller andra produktionsmissar. Matsvinnet är helt funktionellt och har ofta långt kvar på bäst före-datum. Målet är att butiken ska kunna erbjuda en bredd av mat, allt ifrån torrvaror till grönsaker.

Coop butiker & Stormarknader AB går in som huvudpartner

I det lokala arbetet går Coop butiker & Stormarknader AB in som huvudpartner till Östergötlands Stadsmission och möjliggör satsningen tillsammans med aktörer från dagligvarubranschen, lokala företag och organisationer. 

Vi är väldigt glada att kunna bistå Östergötlands Stadsmission med lokal och butiksinredning i denna satsning. Att lokalen nu kommer till nytta för att motverka matfattigdom och matsvinn samt erbjuda tillfälle för arbetsträning, går verkligen hand i hand med våra värderingar.

Meta Persdotter, vd Coop Butiker & Stormarknader.

En bild som visar utomhus, himmel, byggnad, fönster

Automatiskt genererad beskrivning
Lokal – Skäggetorps Centrum 3a, Linköping, före detta Coops butik. Matmissionen öppnar i början av 2024.

 

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna

Presskontakt Östergötlands Stadsmission - Sanna Detlefsen, direktor 010-184 21 02 sanna.detlefsen@stadsmissionenost.se

Driftkontakt Östergötlands Stadsmission - Peter Barrling, operativ chef 010-184 21 04 peder.barrling@stadsmissionenost.se

Partnerskap Östergötlands Stadsmission – Lasse Fredrikson, 010-184 21 15 lasse.fredrikson@stadsmissionenost.se

Presskontakt Coop – Bernd Schmitz, 010-741 97 48
bernd.schmitz@coop.se

Fakta om Matmissionen 
Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för sociala matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund. Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att sälja produkter från dagligvarubranschens leverantörs- och handelsled som riskerar att bli svinn, med ett särskilt rabatterat pris till människor i ekonomisk utsatthet. Butikerna erbjuder även arbetsträning som gör att fler personer närmar sig arbetsmarknaden. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar runtom i landet och totalt 11 butiker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Malmö. Butikerna i Skåne drivs av Skåne Stadsmission. I Göteborg drivs butikerna av Räddningsmissionen under namnet MatRätt. www.stadsmissionen.se/matmissionen   

* Med låg inkomst räknas en inkomst under 12 163 kr/mån efter skatt. 

 

Publicerad den 17 oktober 2023