Välkommen till Matmissionen

En social matbutik i Skäggetorp Linköping där medlemmar kan köpa bra mat till riktigt låga priser. Mat som annars hade riskerat att kastas. Bra för både människa och miljö.

En social matbutik som gynnar både människa och miljö

Butikens utbud påverkas av vad vi får in, ibland finns det mycket av vissa varor och ibland finns det mindre.

I början av februari 2024 öppnade vi Stadsmissionen sin första sociala matbutik i Östergötland - Matmissionen. Den som lever med låg inkomst har möjlighet att bli medlem och köpa mat till riktigt låga priser. Butiken ligger i Skäggetorp - Linköping. Butikens sortiment beror på vad vi får in - ibland finns det mycket av vissa varor och ibland finns det mindre. 
 

Utbud i butiken

Butikens utbud baseras på donationer av produkter som annars hade riskerat att bli svinn. Produkterna kommer från producenter, grossister, livsmedelskedjor och butiker och kan variera från vecka till vecka. Mat doneras på grund av korta datum, skada på förpackning, överproduktion eller andra produktionsmissar. Matsvinnet är helt funktionellt och har ofta långt kvar på bäst före-datum. Målet är att butiken ska kunna erbjuda en bredd av mat, allt ifrån torrvaror till grönsaker.

FÖR DIG SOM ÖNSKAR HANDLA I VÅR BUTIK  

  • Om du lever med låg inkomst kan du ansöka om att bli medlem i butiken. Gränsen för inkomsten ligger på 13 274 kr/mån efter skatt. Barnbidrag och bostadsbidrag räknas ej in den summan. Gränsen gäller per person, ej per hushåll. Medlemskap krävs för att handla i butiken.
  • Som medlem går det att köpa varor till kraftigt rabatterat pris, ca en tredjedel av ordinarie priser.
  • Du ansöker om att bli medlem genom en app. Appen heter Matmissionen och laddas ner på din telefon. Du väljer sedan Linköping och fyller i alla uppgifter.

Öppettider
Butiken kommer efter öppningsdagen att vara öppen för bokade tider: 
Måndag-fredag 12:00-17.30 (sista bokbara tid är 17.15)
Alla tider bokas i appen eller genom kontakt med personal i butiken.

Kontakt
matmissionen@stadsmissionenost.se
 

Tack till våra huvudpartners som gör Matmissionen möjlig

Fakta

  • Öppnade 12 feb 2024
  • Lokal - Skäggetorps Centrum 2a. Linköping
  • Över 21 000 barn i Östergötland lever i ekonomisk utsatthet. Stadsmissionen arbetar hårt med att hitta metoder för att motverka fattigdom. Sociala matbutiker är ett sätt där människor som lever på mycket små marginaler får möjlighet att köpa mat till låga priser. Syftet med sociala matbutiker är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att motverka matfattigdom och matsvinn samt att erbjuda arbetsträning till människor som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Här får också volontärer en möjlighet att hitta sammanhang och bidra till ett mänskligare samhälle.

Om Matmissionen
Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för sociala matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att sälja produkter från dagligvarubranschens leverantörs- och handelsled som riskerar att bli svinn, med ett särskilt rabatterat pris till människor i utsatthet. Butikerna erbjuder även arbetsträning som gör att fler personer närmar sig arbetsmarknaden. Matmissionen har mer än 25000 medlemmar runtom i landet och totalt 12 butiker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Linköping. I Göteborg drivs butikernaunder namnet MatRätt. www.stadsmissionen.se/matmissionen

 

Läs gärna rapporten om Matmissionens arbete i Sverige.

Donera livsmedel

Här får du som producent information om hur du kan bidra till verksamheten och donera livsmedel till den sociala matbutiken.

Kontakta oss

Kansli

Östergötlands Stadsmission
Ågatan 3
582 22 Linköping
Växel 010-184 21 00
Org.nr 822001-0022

Ge en gåva

Swish

900 87 80


Gåvobankgiro

900-8780 (900-3849 när OCR-nr anges)

90-konto logo

Nyhetsbrev