Matmissionen

Matmissionen är Östergötlands Stadsmissions sociala matbutik som gör gott både för människa och miljö.

Matmissionen - Handla med omtanke

I februari 2024 öppnar vi upp Matmissionen, vår första sociala matbutik i Östergötland. På den här sidan kommer du att kunna läsa mer om hur man blir medlem och vilka kriterier som gäller för det så fort den informationen finns tillgänglig. Vi siktar på att öppna för medlemsansökan i mitten av januari 2024. 

Matmissionen, en etablerad kedja som motverkar matfattigdom och matsvinn

Östergötlands Stadsmission går in i varumärket Matmissionen som sedan tidigare driver sociala matbutiker i Stockholm, Göteborg (går där under namnet MatRätt), Malmö och Helsingborg. Stockholms Stadsmission öppnade den första Matmissionen-butiken 2015 med målet att skapa ett koncept som kunde minska både matfattigdom och svinn, samtidigt som fler människor skulle få möjlighet att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning i butik och lager. Målet är att så många som möjligt ska kunna köpa näringsriktig mat till ett överkomligt pris genom Matmissionen. 

För dig som önskar handla i vår butik - så fungerar det

Om du lever med låg inkomst kommer du att kunna ansöka om att bli medlem i Matmissionen. Som medlem går det att köpa varor till kraftigt rabatterat pris. Medlemskap krävs för att handla i butiken. Gränsen för inkomsten ligger på ca 12 500 kr/mån efter skatt. Vilka aspekter som vägs in kommer vi att återkomma om på denna sidan och vid öppningen av ansökan om medlemskap. Mer information kommer. 

Utbud i butiken

Butikens utbud baseras på donationer av produkter som annars hade riskerat att bli svinn. Produkterna kommer från producenter, grossister, livsmedelskedjor och butiker och kan variera från vecka till vecka. Mat doneras på grund av korta datum, skada på förpackning, överproduktion eller andra produktionsmissar. Matsvinnet är helt funktionellt och har ofta långt kvar på bäst före-datum. Målet är att butiken ska kunna erbjuda en bredd av mat, allt ifrån torrvaror till grönsaker.

Fakta om Matmissionen 

  • Öppnar i början av 2024
  • Lokal - Skäggetorps Centrum 3a. Linköping
  • Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för sociala matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund. Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att sälja produkter från dagligvarubranschens leverantörs- och handelsled som riskerar att bli svinn, med ett särskilt rabatterat pris till människor i ekonomisk utsatthet. Butikerna erbjuder även arbetsträning som gör att fler personer närmar sig arbetsmarknaden. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar runtom i landet och totalt 11 butiker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Malmö. Butikerna i Skåne drivs av Skåne Stadsmission. I Göteborg drivs butikerna av Räddningsmissionen under namnet MatRätt.

 

Donera livsmedel

Här får du som producent information om hur du kan bidra.

Läs mer
Tack till våra partners som gör Matmissionen möjlig
Våra huvudpartners

Kontakta oss

Kansli

Östergötlands Stadsmission
Ågatan 3
582 22 Linköping
Växel 010-184 21 00
Org.nr 822001-0022

Ge en gåva

Swish

900 87 80


Gåvobankgiro

900-8780 (900-3849 när OCR-nr anges)

90-konto logo

Nyhetsbrev