Linköpings domkyrkopastorat går med som partner i Matmissionen

I början av 2024 öppnar Östergötlands Stadsmission sin första sociala matbutik – Matmissionen i Skäggetorp i Linköping. För att detta ska kunna bli verklighet är Stadsmissionen i stort behov av samarbetspartners och nu går Linköpings domkyrkopastorat in som partner.

Vi ser detta som en del i vårt diakonala arbete, säger Mattias Bähr, domprost. Att människor får möjlighet att påverka sin livssituation ger långsiktigt hållbara lösningar i vardagen.

Den gamla Coopbutiken invid Skäggetorps Centrum blir Matmissionens första butik i Östergötland och viljan finns att fler butiker på sikt ska kunna öppnas. Syftet med Matmissionen är att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att motverka matfattigdom och matsvinn samt att erbjuda arbetsträning till människor som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. Här får också volontärer en möjlighet att hitta sammanhang och bidra till ett mänskligare samhälle. 

 

Fattigdomsproblematik skapar väldigt mycket stress och oro. Det är ett stort problem hos människor vi möter. Östergötlands Stadsmission tillsammans med övriga stadsmissioner i landet arbetar för att finna bra metoder mot fattigdom. Matmissionen är en sådan modell där man jobbar både direkt i relation till människor samt mot matöverskott som annars riskerar att kastas. Vi är mycket glada över att vi nu kan gå in i denna satsning och att Linköpings domkyrkopastorat är med som partner. Dessutom är de medlemmar i Stadsmissionen säger Sanna Detlefsen direktor Östergötlands Stadsmission

Matmissionen, en etablerad kedja som motverkar matfattigdom och matsvinn

Östergötlands Stadsmission går in varumärket Matmissionen som sedan tidigare driver sociala matbutiker i Stockholm, Göteborg (går där under namnet MatRätt), Malmö och Helsingborg. Stockholms Stadsmission öppnade den första Matmissionen-butiken 2015 med målet att skapa ett koncept som kunde minska både matfattigdom och svinn, samtidigt som fler människor skulle få möjlighet att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning i butik och lager. Målet är att så många som möjligt ska kunna köpa näringsriktig mat till ett överkomligt pris genom Matmissionen. 

Så fungerar det.

Människor som lever med låg inkomst kan ansöka om att bli medlem i Matmissionen*. Som medlem går det att köpa varor till kraftigt rabatterat pris. Medlemskap krävs för att handla i butiken. Fördelen med sociala matbutiker är egenmakten som ligger i att kunna välja den mat som man själv tycker om. 

Matmissionen öppnar i början av 2024. information om hur man kan bli medlem i Matmissionen kommer att fyllas på löpande på stadsmissionen.se/matmissionen 

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna
Presskontakt Östergötlands Stadsmission - Sanna Detlefsen, direktor 
010-184 21 02, sanna.detlefsen@stadsmissionenost.se
Driftkontakt Östergötlands Stadsmission - Peter Barrling, operativ chef 
010-184 21 04, peder.barrling@stadsmissionenost.se
Partnerskap Östergötlands Stadsmission – Lasse Fredrikson
010-184 21 15, lasse.fredrikson@stadsmissionenost.se

Fakta om Matmissionen 
Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för sociala matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund. Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att sälja produkter från dagligvarubranschens leverantörs- och handelsled som riskerar att bli svinn, med ett särskilt rabatterat pris till människor i ekonomisk utsatthet. Butikerna erbjuder även arbetsträning som gör att fler personer närmar sig arbetsmarknaden. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar runtom i landet och totalt 11 butiker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Malmö. Butikerna i Skåne drivs av Skåne Stadsmission. I Göteborg drivs butikerna av Räddningsmissionen under namnet MatRätt.    
 

Publicerad den 31 oktober 2023

Våra huvudpartners

Kontakta oss

Kansli

Östergötlands Stadsmission
Ågatan 3
582 22 Linköping
Växel 010-184 21 00
Org.nr 822001-0022

Ge en gåva

Swish

900 87 80


Gåvobankgiro

900-8780 (900-3849 när OCR-nr anges)

90-konto logo

Nyhetsbrev